Standardy bezpieczeństwa wycieczek lotniczych

Przejdź do treści

Standardy bezpieczeństwa wycieczek lotniczych

Travelink.pl
Opublikowane według Travelink.pl w Turcja · 18 Czerwiec 2020
Tags: wypoczynekwczasyall_inclusiveTurcjaEgiptGrecjaBułgariaHiszpaniaTunezjaTravelinkReisebus
ZABIERZ ZE SOBĄ W PODRÓŻ
- maseczkI ochronne
- żel antybakteryjny
- aktualnE dokumenty podróży, paszport (jeżeli jest wymagany),
- aktualne wyniki testu COVID-19 (nie starsze niż 72 h przed wylotem, jeżeli są wymagane)
- karty kredytowe (ogranicz możliwość korzystania z gotówki)
- telefon z dostępem do internetu by być na bieżąco z wszelkimi informacjami
LOTNISKO
- jeżeli to możliwe odpraw się on-line
- przed wejściem czeka na Ciebie OBOWIĄZKOWY pomiar temperatury
- noś maseczkę ochronną
- zachowaj odstęp 1,5 do 2 metrów
- dezynfekuj ręce
- wypełnij oświadczenie o stanie zdrowia jeżeli przewoźnik tego wymaga
- zabierz zaświadczenie o wykonanym negatywnie teście na COVID-19  (ważny 72 h przed wylotem jeśli kraj docelowy ma takie wymagania)
- ogranicz ilość bagażu podręcznego
- nie zabieraj osób towarzyszących do terminalu
Wszyscy pracownicy lotnisk wyposażeni są  w środki ochrony indywidualnej. Do terminala mają wstęp jedynie osoby  które odbywają podróż w danym dniu, posiadające ważny bilet lotniczy.  Terminale mają przygotowane specjalne oznaczenia umożliwiające  zachowanie dystansu, środki do dezynfekcji. Przestrzenie publiczne są  dezynfekowane, w autobusach lotniskowych przestrzeń zajęta przez  pasażerów nie może przekraczać 40% ich pojemności.
SAMOLOT
- stosuj się do instrukcji załogi
- przygotuj się na kolejny pomiar temperatury przed wpuszczeniem na pokład samolotu
- noś maseczkę ochronną
- dezynfekuj ręce
- wypełnij kartę lokalizacji podróżnego i przekaż załodze
- przygotuj się na ograniczenia w serwisie pokładowym (brak ciepłych  posiłków, napoje i przekąski serwowane w indywidualnych opakowaniach)
- płatności na pokładzie będą możliwe wyłącznie bezgotówkowo
Personel pokładowy wyposażony jest w  niezbędne środki ochrony osobistej (maseczki, rękawiczki, żele  antybakteryjne), serwis pokładowy został zmodyfikowany. W większości  przypadków przy odprawie on-line nie ma możliwości samodzielnego wyboru  miejsc obok siebie. Samoloty są dezynfekowane specjalnymi środkami  biobójczymi, wyposażone są w filtry typu HEPA, które zabezpieczają przed  99% bakterii i wirusów na pokładzie.
LOTNISKO DOCELOWE
- zachowaj odstęp od 1,5 do 2 m
- noś maseczkę
- dezynfekuj ręce
- po odebraniu bagażu szybko opuść terminal
- stosuj się do instrukcji służb lotniskowych
- po przylocie możliwy jest także pomiar temperatury przez aparaty przenośne lub skaner termalny
TRANSFER DO HOTELU
Wszystkie autokary są zdezynfekowane, w  czasie przejazdu wymagane jest noszenie maseczek, przy wejściu wymagane  jest zachowanie dystansu, poczekanie spokojnie w kolejce. Rząd siedzeń  za kierowcą powinien być pusty. Autobusy nie mogą być pełne – należy  liczyć się z opóźnieniem i wydłużonym czasem realizacji transferów.  Personel lokalny (kierowcy, pracownicy kontrahenta, rezydenci) będą  wyposażeni w osobiste środki ochrony.
HOTEL
Szczegółowe informacje na temat  przepisów sanitarnych i dostępności infrastruktury w poszczególnych  hotelach otrzymacie Państwo na miejscu po przylocie. Prosimy pamiętać,  że przepisy mogą się między sobą różnić, są one wydawane przez lokalne  władze sanitarne i Exim Tours nie ma na nie wpływu.
Najważniejsze zasady:
- zachowanie dystansu społecznego od 1,5 do 2 m w miejscach publicznych: lobby, restauracje, bary, korytarze, sklepiki
- zmniejszenie ilości stolików w restauracjach przy zachowaniu dystansu
- w niektórych hotelach godziny korzystania z restauracji i barów mogą zostać wydłużone
- sport i rozrywka będą ograniczone, zwłaszcza do form które nie wymagają bliskiego kontaktu
- oferta SPA będzie ograniczona i przygotowana pod kątem zasad bezpieczeństwa
- w hotelach będą instalowane dozowniki z płynami dezynfekującymi w określonych miejscach
- posiłki a zwłaszcza napoje będą Gościom podawane przez personel noszący maseczki ochronne
- zostanie ograniczona możliwość samoobsługowego korzystania z restauracji podczas posiłków


Wróć do spisu treści